





## Agenda

## **Training of Trainers for Subdermal Contraceptive Implant (Single Rod)**

**Date: 22-23 April 2025** 

## Government Doon Medical College, Dehradun, Uttarakhand.

## **Duration 2 days**

Timings	Duration	Session Title	Facilitator/Co Facilitator
85		Day 1	
09:00-09:30 am	30 min	Registration	State Team
09:30-09:40 am	10 min	Welcome & Key Address	State Officials
09:40-10:00 am	20 min	<ul> <li>Introductory Session:</li> <li>Welcome and Introduction, Participant's expectations, Group Norms</li> <li>Overview of Training Workshop, Goals and Objectives</li> </ul>	Dr Sunita Singal
10:00-10:15 am	15 min	Pre-Course Knowledge Assessment	State Team
10:15-10:30 am	15 min	National Family Planning Program and Need for Expanding Contraceptive Choices	State Officials
10:30-10:45 am	15 min	Overview of Implants: Global and National experience	Dr Sunita Singal
10:45-11:00 am	15 min	Tea Break	
11:00-11:30 am	30 min	Technical Update on Implants including Eligibility and Client Assessment for Implants	Dr Chitra Joshi/Dr Sunita Singal
11:30-12:00 noon	30 min	Counselling on FP Methods and Method Specific Counselling related to Implants	Dr Latika Chawal/Dr Sunita Singal
12:00—12:45 pm	45 min	Insertion of Implant- Steps of insertion, Video, Orientation to checklist for insertion of implant, Demonstration of insertion procedure on model	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
12:45-01:00 pm	15 min	Post Insertion Instructions and Follow Up Care	
01:00-03:00 pm	120 Min (working lunch)	Insertion: Skill practice on Insertion of Implant on client (if available) or/& model and assessment of their competency by Trainers. Care of arm model	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
03:00-03.15 pm	15 min	Tea Break	
03:15-03:45 pm	30 min	Management of Side Effects and Problems	Dr Chitra Joshi/Dr Sunita Singal
03:45-03:55 pm	10 min	Infection Prevention Practices	Dr Sunita Singal
03:55 -04:25 pm	30 min	Program determinants for Quality Implant Services and Training requirements.	Dr Latika Chawla/Dr Sunita Singal
04:25-04:35 pm	10 min	Recording and reporting- Exercise	Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla

Timings	Duration	Session Title	Facilitator/Co Facilitator
04:35-05:05 pm	30 min	Creating Positive Training climate, Adult learning principles. Dealing with challenges and Effective Communication and Facilitation skills	Dr Chitra Joshi/Dr Sunita Singal
05:05-5:30 pm	25 min	Allotment of Sessions for Practice of conducting training sessions & Wrap Up of Day 1	Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
09:00-09:15 am	15 min	Recap of Day 1	Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
09:15-09:45 am	30 min	Removal of Implant: Steps of removal, Video, Orientation to Checklist for removal of implant, Demonstration of the removal procedure, on model and client (if available)	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
09:45 -10:00 am	15 min	Post Removal Instructions and Care	
10:00-10:30 am	30 min	Removal: Skill practice on removal of Implant on model and assessment of their competency by Trainers.	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
10:30-10:45am	15 min	Removal of Implant requiring Special Skill	Dr Sunita Singal
10.45-11.00 am	15 min	Tea Break	
11:00-01:00 pm	120 min	Practice of Insertion of Implant on Clients.  Practice of removal of Implants on model/clients if available	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi/Dr Latika Chawla
01:00-01.15 pm	15 min	Preparation by Participants for Practice Sessions	All Facilitators
01:15-01:45 pm	30 min	Lunch break	
01:45-02.00 pm	10 min	Practice Session 1: Counselling - Genl. & method specific to Implant	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi
02:00-02:15 pm	05 min 10 min 05 min	Feedback on presentation Practice Session 2: Eligibility Criteria & Client's assessment Feedback on presentation	Dr Sunita Singal/Dr Latika Chawla
02:15—02:35 pm	15 min	Practice Session 3: Insertion of Implant	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi
	05 min	Feedback on presentation	
02:35-02:55 pm	15 min	Practice Session 4: Removal of Implant	Dr Sunita Singal /Dr Latika
02.55 02.45	05min	Feedback on presentation	Chawla
02:55-03:15 pm	15 min	Practice Session 5: Follow up care and management of side effects	Dr Sunita Singal/ Dr Chitra Joshi
02.15-02.20	05min	Feedback on presentation	
03.15-03.30 pm	15 min 20 min	Tea break	Dr Sunita Singal
<b>03:30-03:50 pm</b> 03:50-04:15 pm	25 min	Post Course Knowledge Assessment & their Answers	Dr Sunita Singal State Team
04:15-04:25 pm	10 min	Course Evaluation by Participants	State Team
04:25-04:35 pm	10 min	Closure of ToT & Closing Remarks	State Officials