
उक्त सूचना के साथ ही कें िीय िवद्यालय संगठन की ःथानांतरण नीित से सम्बिंधत अक्सर 
पूछे जाने वाले ूश्न उत्तर सिहत िनम्नानुसार ूःतुत हैः- 
 
Sl. No. QUESTION ANSWER 
1 What is the tenure eligibility for request 

transfer of an employee? 
Employees who have completed 01 year stay 
at the present place of posting as on 30th 
June of the relevant transfer year are eligible 
to apply for Request Transfer.  

2 Is an employee eligible for request transfer 
twice in an academic year? 

No. 

3 What is tenure at a NER/Hard Station? There is fixed tenure of 03 years for 
NER/Hard station. 

4 If an employee get transferred on his/her 
request from NER/Hard station before 
completion of the tenure, is he/she eligible 
for TA benefits? 

No. TA is admissible only on the completion 
of prescribed tenure at NER/Hard station. 

4 Is an employee who has joined the present 
place of posting on initial appointment 
eligible for request transfer? 

An employee who has joined the present 
place of posting on initial appointment, is 
normally barred from applying for request 
transfer for a period of three (03) years in 
terms of Para 14 of the appointment order. 

5 What is spouse ground/ collocation ground 
transfer in KVS? 

Those employees whose spouses are 
working in KVS or other 
departments/organization of govt. of India or 
State Governments are eligible for request 
transfer to the place of posting of their 
spouse. They have been given extra points 
on spouse ground during annual transfer 
process.   

6 Is an employee recruited under North East 
Special Recruitment Drive 2018 eligible for 
request transfer outside NER Zone? 

In terms of Para 14 of the appointment order, 
the employee recruited under North East 
Special Recruitment Drive 2018 is debarred 
from applying request transfer before the 
completion of 03 years.  
After completion of 3 years at the initial 
place of posting, he/she is eligible for 
request transfer within the North-East Zone 
only.

7 What is para 7(e) of Transfer Guidelines? An employee can be transferred from a 
location if the employee's stay has become 
prejudicial to the interest of the organization 
at any point of time, employee transferred 
under this provision shall not be considered 
for coming back on the same station on 
request transfer before completion of 03 
years stay at the new station. 
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